• Menej plastového odpadu v škole
      • Menej plastového odpadu v škole

      • 20.10.2023 12:49
      • Už niekoľko rokov je na Slovensku povinné separovanie odpadu. Naša škola sa do triedenia odpadu aktívne zapája, v každej triede máme koše na separovanie odpadu. Aj v školskom poriadku máme napísané, že separovanie na našej škole je povinné. Myslím si však, že na našej škole je stále viac plastového odpadu, ako by malo byť. Všimla som si, že v košoch určených na plasty sú najmä zálohované fľaše, obaly od čipsov, cukríkov a jednorazové igelitové vrecká.

      • Väčšinu plastov v našej škole tvoria obaly od nezdravých potravín, ktoré si žiaci cez prestávku kupujú v automatoch. Žiak si kúpi sladkosti a zje ich za jednu prestávku, plastové obaly skončia v koši. Keď toto isté urobí desať detí za jednu prestávku, je kôš určený na plasty plný obalov od nezdravých, vysoko energetických potravín. Keby si žiaci tak často nekupovali v automate, naše životné prostredie by na tom bolo lepšie. Beriem do úvahy, že keď si žiak zabudne doma desiatu, ako náhradu si ide kúpiť jedlo do automatu, ale keď si dieťa kupuje jedlá a nápoje v automate, aj keď tú desiatu má, je to veľmi neekologické a nezodpovedné. Deti sú potom na vyučovaní hyperaktívne a ťažko sa sústredia na výklad a úlohy.

        Jednou z možností ako znížiť množstvo odpadu je nosenie si vlastného desiatového boxu so zdravou desiatou a fľašu s nápojom z domu. Tým, že by si každý žiak nosil vlastný desiatový box, by sa zamedzilo vyhadzovaniu jednorazových vreciek. Tiež som si všimla, že v niektorých triedach deti vyhadzujú zálohované fľaše do košov a neberú si ich domov. Bolo by dobré, keby tieto deti pochopili, že zálohované fľaše nepatria do košov.

        Dúfam, že v budúcnosti budú žiaci na našej škole viac myslieť na naše životné prostredie. Musíme sa o ňom viac rozprávať, viac separovať odpad alebo ho vôbec toľko nevytvárať. Možno bude dobre popremýšľať, či automat na rýchle občerstvenie naozaj potrebujeme a či ho nevieme nahradiť ekologickejšou a zdravšou alternatívou.

        Budeš môcť  o tom rozhodnúť aj TY v ankete, ktorá bude na edupage od pondelka 23.10 do 27.10. Neváhaj a hlasuj!

         

        napísala žiačka 2.stupňa

         

         

      • Naspäť na zoznam článkov